2013-01-07 17:32:35• hírek • Póti Orsolya

Több mint húsz kiállítást tervez az egyesület

A tervek szerint több mint húsz egyéni és csoportos kiállítással bővítené Szatmár megye kulturális rendezvényeinek palettáját a Szatmári Képzőművészek Egyesülete - tudtuk meg Gergely Csaba festőművésztől, az egyesület elnökétől.

A Szatmári Megyei Tanács és a Szatmárnémeti Polgármesteri hivatal támogatásával már évek óta egyéni és csoportos kiállításokon mutathatják be alkotásaikat a Szatmári Képzőművészek Egyesületének tagjai. Az elmúlt évben a megyeközpontban 21 kiállításra került sor, ezekből hatnak az Alkotóház galériája, nyolcnak a polgármesteri hivatal, hétnek pedig a Megyei Tanács előcsarnoka adott otthont.

„Az elmúlt évben Szatmárnémetin kívül olyan településekben mutathattuk be az egyesületi tagok munkáit, mint Csenger, Tokaj, Téglás, Fehérgyarmat, Kolozsvár, Hadad és Nagykároly. Azonban a tagoknak az egyesület által szervezett tárlatain kívül voltak más kiállításaik is Nagybányán, Vaján, Hajdúnánáson, Máramarosszigeten, Kolozsváron és Marosvásárhelyen" - mondta el Gergely Csaba a Szatmár.ro-nak.

Az egyesület szervezésében tavaly is megrendezésre került a Hadadi Alkotótábor a Szatmár Megyei Tanács és a Degenfeld Alapítvány támogatásával. A közel harminc képzőművészt Kurta-Tőtös Beáta lelkipásztor, az alapítvány elnöke fogadta sok szeretettel.

Gergely Csaba kifejtette, az egyesület tagja lehet minden 14 éves feletti tehetséges fiatal. A beiratkozási díj és a tagsági díj az új évtől kezdve 10 lejjel emelkedett: az előbbi 50 lejbe, míg az utóbbi 60 lejbe kerül. Az egyesület a tagsági díjból fedezi a plakátok és meghívók nyomtatását, illetve Notebookot, nyomtatót és egyéb hasznos felszerelést szerzett be az elmúlt egy év során.

A Szatmári Képzőművészek Egyesülete számos más intézménnyel és szervezettel is partnerséget teremtett. Listájukon első helyen szerepel a Szatmári Művészeti Iskola, amelynek tehetséges diákjai a kiállítások állandó fellépői, illetve Varga Mária, az iskola projektfelelőse több alkalommal is elvállalja az események konferálását. A kiállításmegnyitók művészeti műsorait a tanintézmény diákjai mellett a G.M. Zamfirescu Kulturális Központ zenészei, illetve a Punctul Urmator zenekar tagjai biztosítják.

A Szatmári Művészei Iskolán kívül az egyesület partnerségben áll a szatmári felekezeti iskolákkal, a Szatmár Megyei Alkotóházzal, a Johann Ettinger Német Líceummal, az Aurel Popp Művészeti Líceummal, valamint a szatmári médiával. Az elmúlt év végén az Ifjúsági Szárny tagjainak jóvoltából létrejött az egyesület Facebook oldala is, ahol számos hír, közlemény és több száz fotó várja a látogatókat.

A tervek szerint 2013-ban Szatmárnémetiben 15 csoportos és egyéni, más településeken pedig összesen nyolc kiállítás várja majd az érdeklődőket. Megrendezésre kerül idén júliusban is a Hadadi Alkotótábor, illetve azok a szezonális fesztiválok, melyekbe a Szatmári Művészeti Iskola diákjai és tanárai is aktívan bekapcsolódnak. Idén ezeknek a fesztiváloknak a tanintézmény biztosít helyszínt - tudtuk meg Gergelytől.

Idén már nem ad kiállításoknak otthont az Alkotóház galériája, ugyanis az ingatlan visszakerült egykori tulajdonosához. Így a Szatmár Megyei Kulturális Örökséget Megőrző és Támogató Központ is új épületben folytatja tevékenységeit.

A novemberi választási gyűlésen a képzőművészek újra Gergely Csabát választották meg az egyesület elnökévé, az alelnöki funkciót Tillinger István és Chereches Alexandra kapta meg, a tagokkal való kapcsolattartásért pedig Keresztesi Monica lett a felelős.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: